Soundcraft Signature 22 MTK review

Er is nooit een tekort geweest aan analoge mixers van klein formaat gericht op de markt voor live-geluid. Welke podcaster werkte niet met de Zoom H5 of H6 die zo in je broekzak gleed. Tegenwoordig zijn digitale consoles betaalbaarder en gebruiksvriendelijker geworden, waardoor een audiomixer zoals de Signature een veel betere optie is. Waarom? Dat leggen we je uitUiterlijk

Veel gebruikers geven nog steeds de voorkeur aan het uiterlijk en het gevoel van een analoog bedieningsoppervlak, met de eenvoud van één knop per functie op elk kanaal, maar sommige functies van de nieuwste digitale mixers zijn zeer wenselijk, vooral de mogelijkheid om de invoerbronnen vast te leggen voor latere productie, het invoegen van intro's en outro's of het inbellen van een gast.


De Signature 22 is een console met 16 microfoonvoorversterkers. De eerste 14 kanalen zijn mono met XLR- en TRS-ingangen en kunnen microfoon- of lijnniveaus aan; 15–16 en 17–18 kunnen worden gebruikt als monomicrofoon- / lijnkanalen, maar bieden ook stereo TRS-ingangen, terwijl de laatste twee strips alleen stereo zijn. Kanalen 19-20 hebben standaard TRS-ingangen, terwijl 21-22 phono- en USB-ingangen bieden.

Wat fijn is, omdat veel microfoons een USB uitgang bevatten en veel consoles alleen XLR ingangen accepteren


De console zelf is een genot om naar te kijken, en heeft een mooi laag profiel. Er zijn geen aansluitingen, bedieningselementen of ventilatieopeningen op het achterpaneel - zelfs de IEC-voedingsingang wordt eronder ingeplugd - en daarom kan de 22 MTK indien nodig tegen een muur worden geschoven, wat een overweging kan zijn in een compacte studio-opstelling. Hoewel in de gebruikershandleiding staat dat de aan / uit-schakelaar zich aan de "onderkant" bevindt, kon ik er nergens een vinden.


De mixregelaars zijn mooi uit elkaar geplaatst en op de een of andere manier is Soundcraft erin geslaagd om alles op het ene compacte oppervlak te passen zonder toevlucht te nemen tot hele dunne knoppen, wat lastig zou zijn om te gebruiken. Zoals het is, zijn de bedieningselementen gemakkelijk toegankelijk en is er voldoende vingerruimte rond elke draaiknop voor de gemiddelde operator. Als nieuwe en onbekende gebruiker ontdekte ik echter dat de gedrukte tekens, hoewel ze er stijlvol uitzagen (grijs, op een contrasterende grijze achtergrond), klein waren en niet zo gemakkelijk te lezen. Er zijn geen niveaumeters per kanaal, behalve limiet- en clipindicatoren, maar de belangrijkste uitgangs- / bewakingsmeters zijn duidelijk, helder en gebruiksvriendelijk.


Functies

De basismixfuncties zijn precies zoals je ze zou verwachten, en de kanaal-, bus- en effectenlay-outs zijn logisch en netjes. De mixer is gehuisvest in een slanke maar zeer stijve stalen behuizing die erg mooi in elkaar lijkt te zitten. De faders hebben een matige weerstand, wat fijnregeling gemakkelijk maakt. Ik vind het leuk dat het ‘fader-gevoel’ overal consistent is, inclusief stereoregelaars en masterbussen. De algehele indruk is er een van goede kwaliteit en solide gebouwd.


Modellen met het MTK-achtervoegsel hebben ook een ingebouwde, bidirectionele multitrack USB-opname- en afspeelinterface.


Ik gebruik normaal gesproken een Macbook met Logic voor live-opname via mijn digitale consoles, dus ik verbond een enkele USB-kabel tussen die en de 22 MTK, en ja hoor, daar stond hij in de lijst met audioapparaten. Dus ook op Mac OS zijn geen extra stuurprogramma's nodig.


De multitrack-uitvoer is altijd track-voor-track, waardoor alle sprekers een eigen audio opnamen krijgen wat het zeer gemakkelijk maakt om een "kuch", "Hoest" of wat gemompel weg te editen.


Ervaring

De Signature 22 is niet speciaal gemaakt om te podcasten en hierdoor wat overweldigend. Mocht je veel verstand van audio hebben dan is het zeker aan te raden, want er valt goed te micro managen. Ben je van plan het alleen voor je podcast te gebruiken en geen muziek hiermee op te nemen, dan zou ik je de Signature niet aanbevelen. Wij hebben er een serie mee opgenomen en vonden vooral de multi track erg fijn, wat heel wat edit uren heeft gescheeld. Ook dat we tijdens het opnemen de sprekers individueel konden bedienen op de meest passende instellingen, wat het kwaliteit van de podcast echt heel goed maakte.

Prijs

De Soundcraft Signature 22 MTK is gemiddeld voor € 775 euro te vinden. De mogelijkheden zijn oneindig, je zou in theorie kunnen DJ'en in Ahoy of een goede interview in je huiskamer kunnen opnemen.

Pluspunten

- Voor veel doeleinde te gebruiken

- Mooie vormgeving

- Direct op laptop aan te sluiten

- Geen kabels aan de achterkant

Nadelen

- Te complex voor alleen podcast gebruik

- Geen accu

- Erg groot om remote mee te nemen

- Geen micro SD om bestanden direct op te slaan


Conclusie Als podcasters hebben wij toch meer feeling met de Rodecast . Als is het natuurlijk heel vet dat je ook je DJ's skills hier in kwijt kan. De stabiele en metalen omvang voelen aan alsof je levenslang met de Signature kunt doen. Mocht je veel met audio doen dan raden wij de Signature zeker aan.Mocht je meer willen zien of zelfs willen bestellen, dan kan dat via Coolblue (deze link)

Zie hier nog een review: