Rode Procaster reviewDe Rode Procaster, waar andere microfoons vaak geschikt zijn voor alles, is Rode vrij duidelijk dat de Procaster specifiek is ontworpen met het oog op spraak.


Het maakt eigenlijk deel uit van een bredere familie microfoons van Rode, allemaal gericht op makers van podcasts en radio- en YouTube uitzendingen. De Rode Procaster zelf is een dynamische microfoon, met een cardioïde opnamepatroon waardoor hij ideaal is voor solo-spraak.


Wat er zo speciaal aan is? Lees je hieronder.De Procaster

Het eerste dat opvalt bij de Rode Procaster is dat het, in tegenstelling tot veel microfoons die je ziet gericht op spraak, eigenlijk een dynamische microfoon is in plaats van een condensator. Omdat het dynamisch is, heeft het geen fantoomvoeding nodig, en het is ook geweldig om ongewenste ruis te onderdrukken dankzij het schakelbare hoogdoorlaatfilter en het cardioïde polaire patroon. Natuurlijk verlies je een klein beetje van de nuance die je zou krijgen van een condensator, maar over het algemeen levert dit als microfoon voor spraak niet hetzelfde probleem op als bij het opnemen van akoestische instrumenten of zang, waarbij elke harmonische telt.


Dat gezegd hebbende, we ontdekten zelfs dat buitenopnamen een uitstekende helderheid opleverde en een aangenaam zacht zoemgeluid van de zijkanten. Je eigen applicaties en workflow zullen natuurlijk variëren, en er is geen vervanging voor opnemen in een goede studio, en dat is waar de Procaster echt tot zijn recht komt.


Het cardioïde opnamepatroon biedt een bepaalde onderdrukking vanaf de zijkant van de microfoon, dus het is het meest geschikt voor directioneel gebruik, met name voor één stem in plaats van meerdere tegelijk. Je praat ook rechtstreeks in de bovenkant van de microfoon, in plaats van in de zijkant, ondanks hoe deze er in eerste instantie uitziet. De prestaties worden hier ondersteund door een interne pop-shield, maar voor de zekerheid adviseren we altijd over het gebruik van een externe pop-filter.


Om vast te houden, heeft de Procaster een aangenaam gewicht dankzij de volledig metalen constructie. Het is echter geen microfoon die we voor langere tijd in de hand willen houden, dus een bureausteun of microfoonarm zou verstandige aankopen zijn. Rode biedt ook een shockmount, apart verkrijgbaar, die verder zal helpen bij het zoeken naar isolatie van wiebelige bureaus of microfoonstandaarden.Procaster vs Podcaster

De Procaster is het stoere broertje van de Rode Podcaster, De twee microfoons hebben veel van dezelfde kenmerken, alleen heeft de Rode Podcaster een USB-aansluiting in plaats van de XLR-aansluiting van de Procaster. Wat er voor zorgt dat je de Procaster op net wat professioneler apparatuur kunt aansluiten. Zo is de USB aansluiting vaak voor thuisgebruik.


Het belangrijkste verschil zit in de naam. De Procaster is meer gericht op een uitzendpubliek, die waarschijnlijk over de vereiste extra's beschikt - audio-interface of mixer - die je moet aansluiten. Dit heeft duidelijke voordelen. De Podcaster daarentegen is veel meer plug-and-play en vereist dus geen extra apparatuur of technische kennis.


Look & Feel

De microfoon weegt maar liefst 745 g. Het ziet eruit en voelt aan als een heel solide kit.

Hij is 214 mm lang met een diameter van 53 mm en wordt geleverd in het zwart.


Prijs

De gemiddelde prijs van een Procaster ligt rond de €179,-

Wat goed betaalbaar is voor de kwaliteit die je krijgt. Verder krijg je 10 jaar garantie op je microfoon!


Pluspunten

- Boost lagere frequenties, daardoor mooie radio klank

- 10 jaar garantie

- Volledig metaal

Nadelen

- Erg zwaar, wat niet alle studiobomen kunnen houden

- Interne popfilter is niet van super kwaliteitMocht je meer willen zien of de Procaster zelfs willen bestellen, dan kan dat via Coolblue (deze link)Over het algemeen waren we erg onder de indruk van de Rode Procaster. Voor elke toepassing met spraak - of dat nu podcasts, voice-overs of video is - levert de Procaster aangename resultaten waarvoor geen massale postproductie nodig is om te polijsten. Zoals bij elke uitzendmicrofoon, heeft de instelling waarin je opneemt invloed het grootste invloed op de kwaliteit.

Of bekijk hier de review van Rode zelf: