Rode Nt1-a Review


Een van de meest populaire producten van Rode is de NT1-A, een relatief betaalbare microfoon die perfect is voor iedereen die een thuisstudio of zelfs een professionele studio bouwt. Het werd al uitgebracht in 2003 en doet het nog steeds goed, dus wat maakt het zo aantrekkelijk?


Wij nemen de NT1-A voor je onder de loep.





Voor wie is het bedoeld?

Hoewel hij niet goedkoop is, is de Rode NT1-A ook niet absurd duur en ligt hij binnen het bereik van de meeste mensen die hun eerste solide investering in een microfoon willen doen. Of je nu jezelf opneemt voor een podcast of een gedegen zang carrière wilt opbouwen , deze microfoon klaart de klus. Als je al een voicerecorder of audio-interface hebt die een microfoon van fantoomvoeding kan voorzien, kun je deze zonder problemen gebruiken, de aansluiting is namelijk een XLR opening.


Deze microfoon is niet ideaal voor de lokale nieuwslezer of een podcast terwijl je onderweg bent. De Rode NT1-A is niet bedoeld om veel te bewegen, waardoor hij perfect is voor een studio-instelling.



De Rode NT1-A in gebruik?

De Rode NT1-a wordt zeer compleet geleverd, namelijk met een shockmount, popfilter, XLR kabel en stofhoes. Dit is niet iets wat iedere microfoon standaard biedt.


Het installeren van de Rode NT1-A is niet al te veel gedoe, maar het vereist nog steeds dat je over de juiste apparatuur beschikt. Je kunt dit niet zomaar uit de doos halen en op een computer aansluiten, aangezien het geen USB-microfoon is. Je hebt een XLR-kabel nodig om hem op een audio-interface of zelfs een voicerecorder aan te sluiten. Gelukkig heeft Rode een degelijke 6 meter lange kabel in de doos geleverd, samen met een shockmount en een draagtas. Zodra je hem hebt gemonteerd en de XLR-kabel hebt aangesloten op je interface-uitgang, is het volgende dat je moet weten, hoe je hem moet voeden en positioneren.


De Rode NT1-A is een condensatormicrofoon, en zoals veel condensatormicrofoons heeft hij iets meer vermogen nodig om hem te laten werken. Dat is waar fantoomvoeding in het spel komt. Je hebt een recorder nodig zoals de Zoom H5, RodeCaster of een interface zoals de Scarlett 2i2 die extra + 48V stroom kan leveren die we liefkozend fantoomvoeding noemen. Hoewel + 24V deze microfoon ook voldoende zal voeden.



Een ander belangrijk ding waar je op moet letten, is het feit dat de Rode NT1-A een vrij hoge gevoeligheid heeft. Gevoeligheid is eenvoudiger dan het klinkt, en het verwijst alleen naar hoe gevoelig de microfoon is voor geluiden. Deze microfoon heeft een gevoeligheid van -31,9dB, wat betekent dat hij erg goed is in het oppikken van lage geluiden. Combineer dat met een max SPL (het luidste geluid dat de microfoon kan opnemen zonder vervorming) van 137 en deze microfoon heeft een behoorlijk groot bereik dat hij kan opnemen. Dat is vooral handig bij het opnemen van zang, omdat het alles oppikt, van gefluister tot volwaardige zang. Voor het opnemen van een podcast is dit niet perse een vereisten.


Zoals hierboven vermeld wordt de microfoon geleverd met een popfilter, maar helaas is deze kwalitatief niet super. Dus je kunt op een gegeven moment overwegen om te upgraden.


En verder?

Wat betreft kwaliteit is de Rode NT1-A zeer goed gebouwd en strak ontworpen. Het heeft een roestvrijstalen constructie die stevig aanvoelt, maar ik zou nog steeds waarschuwen voor vallen of te veel verplaatsen, omdat de aard van een condensatormicrofoon erg fragiel is. De afmeting is190 mm x 50 mm x 50 mm, dus het is ook niet de meest draagbare microfoon.


De meer zorgwekkende specificatie is dat hij 326gr weegt, wat niet licht is. Het komt dus vaker dat statieven of microfoon armen de NT1-A niet in positie kunnen houden. Aan de onderkant van de microfoon bevindt zich de XLR-ingang, terwijl de bovenkant een vergulde capsule heeft achter een metalen rooster.


Belangrijk om te weten is dat je deze verticaal moet plaatsen en tegen de zijkant van de microfoon moet spreken in plaats van rechtstreeks in de bovenkant.


De volledige naam van de Rode NT1-A is eigenlijk "NT1-A Cardioïde condensatormicrofoon", wat de rest van deze sectie vrij rechttoe rechtaan maakt. De Rode NT1-A is een cardioïde microfoon, wat betekent dat het polaire patroon, of de richtingen waarin hij geluiden oppikt, een hartvorm heeft (bovenin sluit).



Prijs

De NT1-A is gemiddeld rond de € 179 euro.



Pluspunten

- De microfoon wordt geleverd met shockmount, popfilter en XLR kabel.

- Je krijgt 10 jaar garantie op deze microfoon.

- Kwaliteit is uitstekend


Nadelen

- Erg zwaar, niet geschikt voor alle statieven

- Niet geschikt voor alle audio interfaces



Mocht je meer willen zien of de NT1-A zelfs willen bestellen, dan kan dat via Coolblue (deze link)



Moet je de Rode NT1-A kopen?

De Rode NT1-A is niet voor niets een bestseller. Alles, van zijn cardioïde opnamepatroon en vlakke respons tot zijn hoge gevoeligheid en lage eigenruis, maakt het een perfecte keuze voor een stille studio.


Alles aan de Rode NT1-A maakt hem perfect voor het opnemen van zang. Het is natuurlijk niet alleen gemaakt voor zang, zoals al eerder vermeld is deze microfoon ook prima te gebruiken voor een podcast, hij is alleen tikkeltje overgekwalificeerd. Daarom zou onze keus naar de PodMic gaan mocht je willen interviewen of podcasten.


Of bekijk hier de review van Rode zelf: