Hoe start je een podcast: 8 tips voor een goede podcast

Podcasten is met 1 miljoen podcasts nog relatief nieuw in Nederland. Ter vergelijking: er zijn meer dan 600 miljoen blogs online te vinden. Een unieke kans dus om een groter publiek te krijgen en je kennis te delen. Via een podcast nemen mensen je mee, waar zij ook heen gaan. In de auto, tijdens het hardlopen of simpelweg in de pauze tijdens het werk. Hoe start je een podcast? Wij geven je 8 tips om goed te beginnen.


8 tips voor een goede podcast
8 tips voor een goede podcast


Stap 1: huur of koop professionele materialen

Je hebt verschillende apparaten waarmee je een podcast kunt opnemen. Zo kun je met een mobiele telefoon al van start (al raden we dit niet aan), maar er is ook veel professionele apparatuur beschikbaar. Hier hebben we ook een lijst van gemaakt: Podcast Gear


Mocht je een serieuze podcast willen beginnen dan is het verstandig om minimaal met een goede microfoon en audiomixer te beginnen. Iedereen haakt namelijk af bij het langere tijd luisteren naar slecht kwaliteit.


Stap 2: maak een lijst met gasten die je wilt spreken of onderwerpen die je wilt behandelen

In een podcast kun je een verhaal vertellen, interviews afnemen, tips geven, discussies voeren en informatie uitwisselen. Eigenlijk kun je alle kanten op! Het is helemaal aan jou wat je wilt delen met je luisteraars. Maak bijvoorbeeld een lijst met influencers uit jouw markt die je wilt spreken of bedenk van tevoren over welke onderwerpen je meerdere afleveringen kunt maken. Je kunt onderwerpen later altijd uitbreiden als je podcast populairder wordt. Het spreken van gasten die zelf al veel volgers of fans hebben zorgt ervoor dat de populariteit van jou podcast snel kan groeien.


Stap 3: maak een cover in Canva

Net zoals de naam van je podcast aansprekend moet zijn, zo geldt dat ook voor de coverafbeelding van je podcast. In iTunes wordt jouw podcast namelijk weergegeven tussen vele andere podcasts. Met een opvallende cover krijg je meer abonnees. Met behulp van de albumhoesmaker van Canva ontwerp je zelf prachtige hoesjes om je podcast te promoten, zonder dat je hiervoor ervaring met grafische vormgeving nodig hebt. Je kunt het lettertype, de afbeelding, kleuren en filters aanpassen aan jouw onderwerp.


Stap 4: kies een intro- en outrotune uit, bijvoorbeeld op Bensound.com

Een herkenbare podcast heeft een eigen intro- en outrotune. Vaste luisteraars gaan dit herkennen en linken de muziek automatisch met jouw podcast. Ook is het een goede overgang tussen je introductie en het daadwerkelijk bespreken van je onderwerp. Wij gebruiken over het algemeen Bensound. Zij zijn overzichtelijk, met een professionele sfeer waar je van alles vindt: van akoestisch tot folk en elektronisch.


Let goed op dat er geen autersrecht op je tune zit, dit voorkomt latere problemen. Wil je echt orgineel zijn dan kun je er ook voor kiezen een eigen tune te laten maken.


Stap 5: neem altijd wat afleveringen meer op

Het is soms moeilijk in te schatten welke kant een podcast op gaat, zeker wanneer je iemand interviewt. Daarom is het handig om extra afleveringen op te nemen als je tijd over hebt. Zo heb je altijd nieuw materiaal op de plank liggen voor als het mis gaat of als een spreker last minute afzegt. Op deze manier kun je toch consistent je luisteraars voorzien van nieuwe informatie. Het is namelijk belangrijk hierin continuïteit aan te bieden, luisteraars verwachten jouw podcast natuurlijk.


Stap 6: zorg dat je jouw podcast ook filmt voor YouTube

YouTube is huge. Ook al is het bedoeld voor video’s, je podcast-aflevering publiceren op dit platform is ontzettend handig. Je hoeft er geen app voor te installeren en het heeft een aanbevelingensysteem dat je podcast kan voorstellen aan mensen die het nog niet kennen. Ideaal voor mensen die op hun werk-pc zitten of ’s avonds op de bank hangen met hun laptop op schoot. Je kunt je podcast al filmen met een telefoon en hierna in je edit ondertitelen. Mocht je dit teveel werk vinden kun je ook alleen je coverafbeelding en audio bestand uploaden op Youtube.


Stap 7: edit je podcast via Audacity of iMovie

Zodra je podcast is opgenomen, wil je vaak nog wat bewerking doen, zoals het toevoegen van een intro en outro, het eruit knippen van foute stukjes en optimaal geluid verzorgen. Dat kan zowel met Audacity als met iMovie. Audacity is gratis en een relatief compleet pakket dat beschikbaar is op Windows, Mac en Linux. iMovie is een videobewerkingsprogramma dat standaard met elke nieuwe Mac wordt meegeleverd. Je kunt hiermee materiaal importeren, muziek- en geluid invoegen en effecten toevoegen om je podcast interessanter te maken. Neem hier de tijd voor, want dit vergt wat skills.


Stap 8: publiceer je podcast met een knal

Hoe start je een podcast? Door ‘m als hij klaar is ook goed te lanceren. Upload je podcast naar iTunes, maak een account op Soundcloud aan en meld je aan bij Spotify. Je kunt je podcast ook promoten via je mailinglijst of socialmediakanalen: publiceer eerst fragmenten om mensen alvast te enthousiasmeren voordat je de gehele podcast deelt.


Net als voor Google is het ook voor Spotify, iTunes of Youtube belangrijk dat je regelmatig met nieuwe podcasts komt. Consistentie is hierin key. Op zoek naar een partij die je hierbij kan helpen? Podcast Partner is jouw partner bij het produceren en lanceren van unieke podcasts. Bel ons op 073 2340 844 of mail via info@podcastpartner.nl.