Waar je op moet letten bij het opnemen van een podcast (10 praktische tips)


Ben je van plan een podcast op te nemen? Dan is het fijn om je te verdiepen in de tips & tricks voor het opnemen van een succesvolle podcast. Je hebt namelijk maar een kans om het in een keer goed te doen en het is echt niet noodzakelijk om de veelvoorkomende starters fouten te maken.Podcast studio (PodcastPartner)
Podcast studio (PodcastPartner)


Hier komen ze:


1# Zorg voor een geluiddichte locatie

Een van de grootste ergernissen van luisteraars zijn achtergrondgeluiden. Dus vermijd open locaties, waarbij je mensen op de achtergrond hoort of wellicht een wind die door de microfoon zuist. Zorg dus voor een gesloten locatie waarin je niet gestoord kan worden, telefoons op vliegtuig stand en het liefst een microfoon met (ingebouwde) popfilter of een microfoon met noise-cancelling.

2# Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Staat je opnameapparatuur wel aan, is de laptop goed opgeladen, heeft je geheugenstick voldoende ruimte? Er is niets zo vervelend als een opname opnieuw te moeten doen. Naast deze praktische aspecten is het ook van belang dat je het gesprek goed voorbereid. Verdiep je eens in de achtergrond van je gast, het onderwerp en in hoofdlijnen wat je zeker wilt bespreken. Denk er goed over na hoe je wilt overkomen in je podcast. Als het bijvoorbeeld over je vakgebied gaat is het wel handig dat je als specialist overkomt.

3# Benoem geen tijd en plaats

Het fijne van een podcast is dat het over vijf jaar nog steeds interessant kan zijn en luisteraars kan trekken. Juist dit maakt het een effectief communicatie kanaal. Houdt hier ook rekening mee, zodat je het zo lang mogelijk actueel kan houden.


4# Gebruik de volgers van je gasten

Op het moment dat je gasten interviewt met een interessante achterban is de kans groot dat deze mensen ook jouw podcast serie gaan volgen. Zo kun je in korte tijd veel luisteraars krijgen voor jouw podcast. Andersom is het ook het geval, op het moment dat jij een grote achterban hebt, is het zeer interessant voor gasten om in jouw podcast te komen.


5# Blijf consistent

Mensen houden van een routine. Op het moment dat jij elke vrijdagmiddag je podcast online zet, gaan mensen hier aan wennen en gaat het onderdeel worden van hun routine. Wijk je hier van af, dan zul je minder trouwe volgers gaan creëren. Wij zeggen vaak “Be consistent or non-existent.”


6# Kies een lengte

De ideale podcast duurt tussen de 20 en 35 minuten. Toch is het niet erg om hiervan af te wijken. Als bijvoorbeeld jouw structuur is om diepte interviews met experts te houden is het vaak zonde om hier een sterke timeframe aan te houden. Het fijne van podcasts is dat mensen ze kunnen pauzeren en later weer door kunnen luisteren. Mocht het lukken om tussen de 20 en 35 minuten te podcasten is dat perfect, mocht het niet passen dan is er ook geen man overboord. Doe vooral wat jij leuk vind!


7# Kies een sterke titel

Een sterke titel zet aan tot nieuwsgierigheid, geeft de clou niet weg en houdt zich aan de SEO richtlijnen. Zorg dat als je meerdere afleveringen maakt dat er een structuur in zit. Bijvoorbeeld; Afleveringsnummer - titel - hostnaam


8# Maak een unieke cover

Helaas is “beoordeel de podcast niet op zijn cover” nog geen gezegde. Zorg dus voor een goede cover dat het mensen aanzet tot luisteren. Als je momenteel kijkt in de Itunes library, zie je dat de covers nog redelijk saai zijn. Je kunt dus snel het verschil maken met een goede cover die de aandacht pakt.


9# Gebruik professionele apparatuur

Luister niet naar de mensen die zeggen dat je een podcast met je iPhone oortjes kan opnemen. Er is niets zo fijn dan naar een heldere radio stem te luisteren met geen ruis op de achtergrond. Het huren van een goede set hoeft niet duur te zijn. Wij verzorgen een gehele aflevering inclusief editing, covers, intro en outro tunes al voor €500,-


10# Neem de podcast ook met je camera op

Zet camera’s neer bij het opnemen van je podcast. Er zijn veel mensen die de podcasts toch liever bekijken via Youtube en daarnaast is het waardevol om de leuke fragmenten hieruit te knippen en te delen op social media. Op het moment dat jij 20 seconden uit de podcast laat zien die heel waardevol zijn, zet het veel mensen aan om toch maar eens te gaan luisteren. Daarnaast zorgt het voor veel likes, maar daaruit volgend weer veel views.


Tot zover de belangrijkste tips om een goede podcast op te nemen! Heb je toch nog vragen voordat je begint of wil je het liever helemaal uit besteden om zeker te weten dat het professioneel wordt opgepakt. Neem dan contact met ons op via 0732340844 of mail naar Hello@podcastpartner.nl Wij helpen je graag met het produceren van een goede podcast.