Van plan om zelf een podcast te starten?

Voor het opnemen van een professionele podcast heb je goed apparatuur nodig. Niets is zo storend dan naar een podcast luisteren die is opgenomen met een telefoon of een Zoom computer gesprek.

Wij hebben alles wat je nodig hebt voor een professionele podcast voor je op een rijtje gezet. 

Uiteraard kunnen wij het ook voor je uit handen nemen. Hiervoor kun je ons bellen of bekijk ons aanbod.

Image by Jonathan Farber

Audio Mixer

Een audio mixer is het hart van jouw podcast studio. Hier komt alles samen, je microfoons, koptelefoons en hier regel je de niveaus.

Verder kun je de audio mixer verbinden met je computer of de opnames rechtstreeks opslaan op een SD-kaart.

Het laatste heeft de voorkeur omdat een computer nog wel eens wil vastlopen. Dit is het laatste wat je wilt wanneer je midden in een podcast opname zit.

De meeste mixers hebben ook de mogelijkheid om gasten te laten inbellen.

Onze keuze

rodecaster.jpg

Audio mixer

€ 575,- 

De Rode Rodecaster Pro is speciaal ontworpen voor het opnemen van een podcast. Het is simpel in gebruik en je hebt veel mogelijkheden. Het nadeel is dat je maar 4 microfoons kan aansluiten, echter is een podcast met 5 personen al snel druk.

Soundcrafter%20audiomixer_edited.jpg

SOUNDCRAFT

Signature 22

AUDIO MIXER

€ 775,- 

Deze soundcraft audiomixer is ontworpen om hoogwaardige kwaliteit audio opnames te maken. Het kan zowel voor muziek als podcast opnames ingezet worden. Op micro niveau vallen de diverse kanalen in te stellen. Deze mixer is voor de echte professionals.

Audiomixer Power Dynamics.jpg

Power dynamics

PDM-m804

Audiomixer

€ 264,- 

De Power Dynamics PDM-M804A is een analoge 8 kanaals studiomixer met een usb speler, Bluetooth ontvanger en 7 bands grafische equalizer. Je streamt muziek via Bluetooth of speelt de muziek van een usb stick. Hierdoor voeg je eenvoudig geluidsopnames toe die je vervolgens bewerkt met de equalizers of effecten.

Microfoon

Een goede microfoon is essentieel voor een goede podcast. Voor een podcast is het belangrijk dat de microfoon vanuit een richting opneemt en een pop-filter bevat. (dit is bij veel microfoons al ingebouwd.) Hierdoor krijg je een mooie zuivere kwaliteit. Hieronder zie je de beste drie keuzes voor een podcast microfoon.

Rode NT microfoon.jpg

RODE

NT1-A

MICROfoon

€ 179,- 

De NT1-a is wereldwijd in vele studio's te vinden. De microfoon is van zeer hoge kwaliteit en komt met 10 jaar garantie. Ook fijn is dat de microfoon geleverd wordt met een shockmount, popfilter, XLR kabel en een stofhoes.

Procaster1.jpg

Rode pro caster

Microfoon

€ 179,- 

Met de Rode Procaster neem je het stemgeluid voor jouw podcasts op. Door het frequentiebereik van 75 tot 18000 Hertz is de microfoon ideaal voor het opnemen van stemgeluid. De microfoon heeft een ingebouwde popfilter. Je hebt hierdoor minder last van bijgeluiden. 

podmic rode.jpg

Rode

podmic

Microfoon

€ 109,- 

De Rode Podmic is een podcast microfoon die goed samen gaat met de Rodecaster Pro audiomixer. Er zitten fabrieksinstellingen in de audiomixer om deze combinatie goed op elkaar te laten aansluiten. Verder heeft het een ingebouwde pop-filter. Voor interviews, reviews, podcasting is dit qua kwaliteit/prijs de beste keuze.

Onze keuze

Onze keuze

Studio Koptelefoon

Niet elke podcaster gebruikt een koptelefoon, maar het is aan te raden om er wel een te gebruiken. Je hoort direct de stemmen, volume, helderheid en instellingen. Mocht een gast te ver van de microfoon af praten of te zacht praten dan ben je hier direct van op de hoogte. Het is enorm zonde om bij het editten er achter te komen dat de kwaliteit niet voldoende is. Verder heb je geen omgevings geluid en ben je echt aanwezig in het gesprek om het moment dat je een microfoon op hebt, dit bevorderd de concentratie en focus op het gesprek.

AudioTechnica.jpg

Audio-technica

ATH-M50x

Koptelefoon

€ 135,- 

De Audio Technica ATH-M50x is een studio koptelefoon. Dankzij de 3 verschillende kabels kun je de hoofdtelefoon op al je apparatuur aansluiten. Verder heeft het draaibare oorschelpen, waardoor je hem niet telkens af hoeft te zetten.

AKG headset.jpg

AKG

K92

Koptelefoon

€ 59,- 

De AKG K92 heeft een mooi design en is over-ear, waardoor het zich goed uitleent voor bijvoorbeeld het opnemen van een podcast. Als host is het aan te raden om voor iets meer kwaliteit te gaan, maar voor gasten in je podcast is dit een prima optie.

Beyerdynamic.jpg

Beyerdynamic

DT 1990 pro

Koptelefoon

€ 489,- 

De Beyerdynamic DT 1990 Pro is een van de betere studiokoptelefoons die je kunt vinden. Zowel hoge als lage tonen zijn gedetailleerd terug te horen . Voor een podcast is een tikkeltje overbodig, maar het heeft als voordeel dat de koptelefoon natuurlijk ook prive gebruikt kan worden om muziek te kunnen luisteren zoals de producer het bedoeld heeft.

Overig benodigdheden

Om de podcast studio tot leven te brengen heb je nog meer nodig. Kabels, armen, statieven, et cetera. Onderstaande producten gebruiken wij om onze podcasts zo professioneel mogelijk te kunnen produceren. 

camerastatief.jpg

Een gemiddelde podcast duurt 45 minuten waarbij veel waardevolle content wordt geproduceerd. Zonde om deze content alleen als audio fragment te verzamelen. Zorg dat je de podcast ook in beeld brengt om zo later ook video fragmenten te kunnen inzetten. Bijvoorbeeld op socialmedia als teaser.

Rollei 

c5i titanum

Camera statief

€ 99,- 

Sandisk memorycard.jpg

Om je podcast op te nemen kun je het beste gebruik maken van een microSD kaart. Een podcast neemt minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld video, maar het is aan te raden om minimaal 128 gb te nemen. Het laatste wat je wilt is ruimte gebrek tijdens een opname,

Sandisk

128gb

Geheugenkaart

€ 285,-

rode-psa-1-arm-studio.jpg

RODE

PSA1

Studioarm

€ 94,99 

Een studio arm is de makkelijkste manier om je microfoon te koppelen. Met een eenvoudige standaard praten mensen over het algemeen vaak de andere kant op. Met een arm kun je ervoor zorgen dat de microfoon voor alle kanten in de juiste positie staat. 

XLR kabel.jpg

De koppeling tussen je audiomixer en microfoon is over het algemeen een XLR kabel. Mocht je een andere microfoon aangeschaft hebben als hierboven aangeraden dan moet je dit natuurlijk wel even controleren.

PRocab

10m

XLR kabel

€ 19,- 

falconeyes ringlamp.jpg

Mocht je de podcast opnemen via video dan is goede verlichting nodig om kwalitatief mooie beelden te krijgen. Deze ringlamp heeft meer dan 5000 standen om zo het perfecte licht inval te creeren.

Falcon eyes

dvr-512-dvc

Ringlamp

€ 214,-

koffer.jpg

Prodjuser

ddj-xs

Flightcase

€ 247,- 

Om je podcast remote mee te kunnen nemen naar verschillende locaties is een goede koffer nodig. Deze pilotenkoffer is gevuld met foom om zo de onderdelen goed te beschermen tijdens de reis.

Review:

In deze video is de Rodecaster uitgebreid besproken inclusief bijhorende benodigdheden volgens Rode. 

Begin je podcast

We hopen je hiermee op weg geholpen te hebben met de juiste apparatuur. Naast een kwalitatieve audio opname ben je er nog niet. Hierna moet de podcast ge-edit worden in een bewerkingsprogramma en daarna gedistribueerd worden op kanalen zoals Spotify, Youtube, Soundcloud en Apple Podcast.